home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Reisinformatie over Nepal.

 
 

Grensverleggend Nepal

Nepal is een mengelmoes van heel erg westers, maar ook nog een sterke lokale identiteit. De natuur is prachtig, de enorme Himalyabergen die een groot deel van een land beslaan, maar ook een tropische jungle in het zuiden. Wij hebben in ruim vier weken de highlights gedaan die bijna iedereen doet. Maar daarom niet minder leuk!

Route
Wij zijn Nepal binnengekomen vanuit India bij de grensplaats Sunauli in het zuiden. Daarna rechtstreeks door naar Kathmandu. De eerstvolgende bestemming was Pokhara. Dat was de basis voor zowel het raften als de trekking. Wij hebben het laatste deel van de Annapurnatrekking gedaan, naar Jomsom. Vanuit Pokhara zijn we naar het zuiden afgezakt, naar de plaats Sauraha. Vanuit hier hebben we Chitwan National Park bezocht. Tenslotte zijn we weer teruggekeerd naar Kathmandu. Vanuit Katmandu hebben dagtrips gemaakt in Kathmandu Valley. We hebben Nepal verlaten helemaal in het oosten, bij Kakarbhitta, op weg naar Darjeeling in India.

Bestemmingen


Sunauli

Het dorpje Sunauli loopt bijna zonder merkbare overgang van India over naar Nepal. Het enige verschil is de beschikbaarheid van bier in Nepal. Voor veel mensen die uit India komen reden genoeg om aan de Nepalese zijde te overnachten. Het is niet bijzonder interessant om in Sunauli te overnachten, maar tenzij je een nachtbus wil nemen naar Kathmandu kan het niet anders.

Hotel: WIj hebben gezeten in Jay Vijay, alwaar we voor 250 nrp een goede kamer hebben genomen. Ze hebben ook goedkopere kamers. Hotel is ok en het eten ook. Ze hebben ons wel enigszins opgelicht met de buskaartjes. Er zijn overigens hotels genoeg om even rond te kijken.

Vervoer naar Kathmandu: Wij kwamen met de nachttrein vanuit Dehli 's ochtends vroeg aan in Gorakhpur. Hoewel de bus naar Sunauli er maar een paar uur over doet, is dit te lang om de dagbus naar Kathmandu te halen. Wij hebben gekozen voor de dagbus uit kostenoogpunt, maar ook vanwege het uitzicht en omdat we moe waren. De kosten zijn tegenwoordig ongeveer het zelfde voor een dag- en een nachtbus en het uitzicht is mooi, maar niet fenomenaal. Wellicht is de nachtbus dus een goede optie. Als je vanuit Varanasi in India komt, kom je ook via deze grensovergang. Een gangbare prijs is 300 irp voor de bus van Varanasi naar Kathmandu inclusief een overnachting.

Je kunt je hotel een bus laten boeken en daar vragen ze wat commissie voor. Je kunt het echter net zo goed zelf doen. Wij kregen te horen dat de bus van 9 uur een goede toeristbus was en op dezelfde tijd aan zou komen als de 6 uur bus. Gezien de kwaliteit van de bus en de aankomsttijd om 19 uur is het misschien toch beter om een vroegere bus te proberen.

Wij hebben 180 npr betaald. Er zijn ook echte goede bussen, maar we hebben geen idee waar je die kunt boeken en hoe duur die zijn. Voor vervoer naar Pokhara geldt hetzelfde.


top


Kathmandu
Veel mensen hebben een verkeerde voorstelling van Kathmandu. Nee, het is geen primitief en achtergebleven oord. Het is een grote moderne stad waar echt alles te koop is. Qua eten en drinken, maar ook wat betreft reisequipment, fototoestellen etc. De meeste toeristen verblijven in de wijk die Thamel heet. Enorm toeristisch, maar wel heel makkelijk. Je hebt hier alle hotels, restaurants en winkels bij de hand, van goedkoop tot duur. Er zijn nog wel meer toeristengebieden in de stad, maar Thamel is de grootste. Ondanks alle toeristen kent de stad ook prachtige kleine straatjes, mooie pleinen en ontelbare tempels, waar nog een beetje een authentieke sfeer hangt. Het is leuk om door middel van een stadwandeling (gewoon uit een reisgids) de kleine straatjes en pleintjes te ontdekken. Ook in de directe omgeving van de stad, in Kathmandu Valley, is genoeg te doen.

Accomodatie: Wij hebben in hotel Horizon gezeten. Dat ligt aan een zijstraat van de doorgaande drukke straat in Thamel. Hotel is prima, maar er zijn ongetwijfeld veel meer hotels die net zo goed zijn of beter. Wij hebben eerst 400 nrp betaald voor drie personen en later 200 voor twee personen (laagseizoen- en weekprijs). De kamers zijn basic met eigen badkamer. We hebben ook mensen gesproken die voor 400 in een luxe hotel zaten, maar daarin de minst luxe kamer met gedeelde badkamer. Keuze genoeg.

Eten: Er is teveel om op te noemen. Het meest bekende is het Everest Steakhouse. Aan de dure kant maar de biefstukjes zijn ook echt heerlijk. Iets minder duur en een aardige kaart vindt je bij Restaurant New Orleans. Nog iets goedkoper, met prima eten, is Helena's. Er zijn ook veel filmrestaurantjes, waar je tijdens het eten een videofilm kunt kijken. Kwaliteit van eten en films loopt uiteen.

Email: Je kunt overal emailen, op elke hoek van de straat. De prijs is momenteel 2 nrp per minuut en veel internetcafe's hebben ook een 100 nrp voor een uur-deal. De kwaliteit en snelheid is over het algemeen vrij goed. Ga niet emailen op zondagavond, want dan valt altijd de stroom uit in heel Kathmandu.


top


Bezienswaardigheden
In de stad zelf is het Durbarplein met al zijn tempels zeker bezienswaardigheid nummer 1. De tempels zijn prachtig en de sfeer is leuk maar hectisch. Het plein is niet bepaald auto-vrij. Je kunt het plein prima combineren met een stadswandeling uit je reisgids.

Aan de rand van de stad ligt de Monkeytempel, Swayambhunath, waar wij niet zijn geweest. Sommigen vinden het heel leuk, anderen vonden het minder. Wat in elk geval zeker een aanrader is, is een bezoek aan Pashupatinath en Bodhnath. Beide plaatsen kun je combineren. 's Ochtends vroeg beginnen in Pashupatinath. Er is daar een enorme Hindutempel te vinden aan de rivier de Bagmati. De tempel mag je niet in, maar vanaf de heuvel aan de overkant heb je wel een heel mooi uitzicht over het tempelcomplex. Aan de rivier naast de tempel zijn een aantal Burning-ghats. Daar vinden de rituele crematies plaats van Hindi's. Het is luguber en prachtig tegelijk, je kunt aan de overkant van het riviertje plaatsnemen en alle rituelen op je gemakje volgen. Als je daar een paar uur hebt gezeten, loop je de achterliggende heuvel op. In een klein uurtje wandel je naar Bodhnath, de eerstvolgende plaats. Op een plein omringt door oude huizen staat een enorme Budhistische Stupa met de beroemde Budha's eyes. Vanaf een van de dakterrassen (Himalaya View bijvoorbeeld) kun je genieten van een lunch en een prachtig uitzicht op de stupa. In de buurt van de stupa zijn diverse tibetaanse kloosters voor de geinteresseerden.

Je kunt dit doen met taxi's; snel, makkelijk en relatief duur. 90 van Kathmandu naar Pashupatinath en vergelijkbare prijs vanuit Bodhnath terug naar Kathmandu. Er gaan ongetwijfeld goedkopere minibusjes of iets dergelijks.

Vervoer: In Thamel kun je overal bustickets boeken, voor toeristenbussen. Die zijn altijd duurder en maar soms beter dan de public bus. Het voordeel is dat je dan niet helemaal naar het busstation hoeft maar in de buurt van Thamel wordt opgehaald. Een voorbeeld: met de public bus naar Pokhara kost 125 nrp en 250 met de toeristenbus.


top


Bhaktapur
Bhaktapur is een prachtig gerestaureerd stadje met een middeleeuwse sfeer. Het ligt op ongeveer een uurtje rijden van Kathmandu. Je kunt er heen als dagtrip vanuit Kathmandu, maar er zijn ook guesthouses en het is waarschijnlijk ook leuk om er te overnachten. Je moet 300 nrp betalen om het centrum in te mogen, maar dat is het meer dan waard. Als je er overnacht hoef je de entree maar eenmalig te betalen. Je kunt uren ronddwalen in de straatjes met huizen vol houtsnijwerk. Het is ook leuk om een stadwandeling te doen (staat in Lonely PLanet). Er zijn enkele restaurants, waarvan Sunny restaurant er leuk uitziet en goed eten heeft. Ook Cafe de Peacock is erg leuk (bediening iets minder). Overdag mogen er geen auto's in het stadje, waardoor het er heerlijk rustig is. Het Durbarsquare in Bhaktapur is dan ook een verademing ten opzichte van dat in Kathmandu.

Er rijden trolleybussen voor heel weinig geld tussen Kathmandu en Bhaktapur (wel heel vol) een taxi kost ongeveer 200 a 300 nrp. Vanaf het busstation schijnen ook minibusjes te gaan (voor 10 nrp per persoon).

top



Pokhara

Het deel van Pokhara waar je als toerist in principe verblijft (Lakeside) is een groot Thamel. Ontelbare hotels, restaurants en winkeltjes. Als je je over dat toeristische heen kunt zetten, is Pokhara een erg relaxte plaats om te verblijven. Belangrijkste reden om erheen te gaan is dat Pokhara het vertrekpunt is voor alle Annapurnatrekkings. Ook een aantal verschillende raftingbestemmingen kun je bereiken vanuit Pokhara. In Pokhara zelf is niet veel te doen. Het is leuk om een bootje te huren op het Phewameer. Daarnaast zijn er enkele wandelingen te maken naar tempels en uitzichtpunten op heuvel vlakbij Pokhara (die wandelingen hebben wij gezien de trekking laten zitten!).

Accomodatie: Een absolute aanrader is Bee's Hive Guesthouse in het gebied LakeSide-6 (west). Het ligt aan een zijstraat van de drukke doorgangsweg parallel aan het Phewameer, vlakbij de Nepal Grindlays Bank (uit de bank naar links, eerste weg links en dan na een paar minuten aan rechterhand). Net als veel andere guesthouses overigens heeft Bee's Hive een prachtige grote tuin waar je rustig kunt zitten. Wij hadden met drie personen een kamer voor 220 nrp met eigen badkamer met heet water. Je kunt hier prima zelf je was doen. De eigenaar is bijzonder vriendelijk, kan alles voor je regelen en rekent heel eerlijke prijzen. Wij hebben ook het raften vanuit hier geregeld, goede organisatie (Himalaya Wonders) en goede prijs (zie 'raften' onder tips en wetenswaardigheden). Je bagage kun je tijdens trekking en rafting veilig laten staan hier.

Eten: We hebben bijna alleen maar gegeten bij Pyramid Restaurant. Dit restaurant zit op de hoek van de doorgaande straat in Lakeside en de weg naar Bee's Hive Guesthouse (vlakbij de Grindlays Bank). Het eten zowel als de bediening zijn erg goed. Prijzen zijn gemiddeld. Goed eten is veel waard in Nepal, vandaar dat we hier telkens naartoe gingen.

Email: er zijn heel veel plaatsen waar je kunt emailen in Pokhara. Het grootste minpunt is de kartelvorming. Overal betaal je 9 nrp per minuut. Dit is erg duur, zeker in vergelijking met Kathmandu. Ook bellen en teruggebeld worden is relatief duur in Pokhara.

Vervoer: Er gaan gewone public bussen tussen Kathmandu en Pokhara en tussen Pokhara en Tadi Bazaar (Chitwan). Deze zijn meestal wat goedkoper dan de toeristbussen en net zo goed. Vraag in Pokhara gewoon naar het public busstation, daar kun je bij een houten hokje achteraan kaartjes kopen. Of je sluit gewoon een deal met de buschauffeur. Het voordeel van een toeristbus is dat je in het centrum van Pokhara kunt opstappen en voor de gewone bus moet je naar het busstation. Naar Tadi Bazaar hebben wij 90 nrp betaald en van Kathmandu naar Pokhara 125 nrp (toeristenbus is 250 nrp). Als je aankomt in Pokhara moet je behoorlijk wat touts afschudden. Betaal niet meer dan 50 npr voor een taxi en laat je afzetten op een neutrale plaats (bank of restaurant).


top


Sauraha/Chitwan

Sauraha is het plaatsje om te verblijven als je Chitwan National Park wilt bezoeken, maar geen 150 dollar per nacht wilt betalen voor accomodatie binnen het park. Het is een klein dorpje met en landelijk karakter. Wat wil je, het ligt aan de rand van het park. Het kan best lekker zijn om een dagje extra uit te trekken voor Sauraha, buiten de twee dagen dat de meeste mensen naar het park gaan. Het is er lekker weer, de meeste hotels hebben een mooie tuin en aan de rivier is een echt strand. Je kunt hier van een prachtige zonsondergang genieten onder het genot van een drankje.

Accomodatie: Wij hebben overnacht bij het Chitwan Resort. Iets duurder dan we normaal betalen, 400 nrp voor een huisje met drie personen. We hebben hier ook elke avond gegeten, over het algemeen goed en goedkoop. Ook hier kunnen ze alles voor je regelen, maar daarvoor betaal je wel commissie. Sommige dingen kun je daarom best zelf regelen.

Vervoer: Wij zijn met de public bus vanaf Pokhara voor 90 nrp naar Tadi Bazaar gegaan. Hier moet je veel touts afhouden. Daar kun je een suzuki nemen naar de footbridge, waarvoor je niet meer dan 10 nrp per persoon zou moeten betalen (de toeristenbus zet je meteen bij deze brug af). Aan de andere kant staat een leger jeeps op je te wachten, die maar liefst 30 nrp per persoon vragen. Wij hebben met rugzak vanaf de footbridge naar het dorpje gelopen in krap een half uur. Prima te doen.

Terug naar Kathmandu hebben we ons de luxe gepermitteerd van een touristenbus. Dit was ook echt een goede bus en dat kostte via het hotel 170 per persoon (vertrek meteen bij de footbridge). Als je met de public bus wil, moet op de weg terug naar Kathmandu na Tadi Bazaar eerst nog naar een ander stadje en daar gaan pas bussen naar Kathmandu.


top


Chitwan National Park

Een entreeticket kost 650 nrp en is geldig voor twee dagen. Je kunt de ticket zelf halen bij het Parkkantoor in Sauraha ('s ochtends om 6 uur) of voor je laten regelen (100 nrp commissie). De leukste activiteiten zijn een junglewalk (ongeveer 300 nrp voor een halve dag met drie personen), een tocht op een olifant, ruim een uur in het park voor 650 nrp (of 3 uur buiten het park voor het zelfde geld, maar dat schijnt minder mooi te zijn) en een kanotocht in de bufferzone van het park (250 nrp). Als de rivier die het park begrensd heel laag is, kun je een jeepsafari binnen het park doen. Dat kon niet toen wij er waren. Wel hebben wij met zes personen een jeep gehuurd via het hotel voor 3600 nrp voor een hele dag met gids. Daarmee zijn we eerst naar de kanoplaats gegaan (incl olifantenfarm) en daarna via het 20.000 merengebied naar een andere ingang van het park. Daar hebben de het visitorscentre in Kasara bezocht, de krokodillenfarm en het Lamital-meer. Tenslotte met de jeep weer terug. Dit was een goede deal. De Tharu Stickdansen zijn een andere attractie, degene die wij hebben bezocht was heel amateuristisch.

Ze kunnen nooit een garantie op dieren geven natuurlijk. In februari is het beste seizoen voor dieren omdat dan het gras kort is (maar een slecht seizoen voor trekking, dus dan zijn er weinig toeristen in Nepal). Behalve dat het gras heel hoog was, was het in oktober ideaal, niet te warm meer en droog. Met name tijdens de olifantentocht hebben we veel dieren gezien (neushoorns), maar ook toen we door het 20.000 merengebied kwamen.

Als je in het park verblijft, werkt het waarschijnlijk wat anders. Elk hotel heeft z'n eigen activiteiten en er zal wel minder concurrentie zijn.


top


Jomsom trekking

Na veel wikken en wegen en het opvragen van informatie, hebben wij gekozen voor een tiendaagse trekking vanuit Pokhara naar Jomsom met een terugvlucht, zonder gids en zonder porter.

De mogelijkheden zijn legio en het hangt af van je tijd en je voorkeuren. Doordat wij twee dagen rust hebben genomen in Tatopani, hebben wij niet het officiele eindpunt van de trekking gehaald (Muktinath). Wij waren langzame lopers en zelfs wij hadden in 8 dagen in Jomsom kunnen zijn, inclusief de omweg die we aan het begin van de route hebben gemaakt. Maar deze omweg is wel een aanrader, door prachtige jungle en over bergkammen loop je een afwisselende route.

Een gids is naar ons idee echt niet nodig, tenzij je van het reguliere pad wilt afwijken. Als je alleen bent kant het leuk zijn als gezelschap, maar na een aantal dagen kan het ook het vervelend worden om continu een mannetje om je heen te hebben. Johan heeft zich opgeworpen om zijn grote rugzak mee te nemen en daar wat spullen van mij in te doen. Ik had alleen een dagrugzakje. Veel heb je op dit deel van de trekking niet nodig, warme kleding en wij vonden onze slaapzak wel erg fijn. Wil je behalve je fototoestel niets dragen, dan kun je besluiten om een porter te huren (eventueel met meerdere mensen 1 porter). Een porter kost 300 nrp per dag, een gids 500 nrp en een gids/porter 700 nrp. Wij vonden het prettig om helemaal ons eigen plan te kunnen trekken. Een kaart van het gebied (overal verkrijgbaar) is een leuke en handige aanvulling, maar niet eens strikt noodzakelijk. De parkfee is 1000 nrp per persoon, een aparte trekkingpermit is niet meer nodig.


top


In het kort onze route, ook wel de appeltaarttrek genoemd:

Dag 1: Met de bus van Pokhara naar Nayapul. Daar begint de wandeling langs de rivier en over de heuvels met terrassen naar Ghandrung. We hebben daar gelogeerd in de Trekkers Inn. En aanrader met goed eten en een prima kamer. Er schijnt een aardige tentoonstelling te zijn van Acap, de instelling die het hele Annapurna-natuurgebied beheert. Van 1070 naar 1950 m.

Dag 2: Banthanti was ons volgende doel, omdat wij in een dag Ghorepani niet konden halen. Veel jungle, watervallen en apen. Vlak voor het eigenlijke dorpje Banthanti kom je op een heuveltop, waar je kunt overnachten bij Clean View Lodge, een ervaring op zich. Prachtig uitzicht over de Annapurnatoppen in de middle of knoware. Primitieve kamer, op verzoek een emmer heet water, geen electra. Eten is prima. Van 1950 met veel ups en downs naar 2520 m.

Dag 3: Een korte dag naar Ghorepani. Heuvelachtig pad langs de rivier en daarna over een prachtige bergkam naar een viewpoint vanwaar je de hele besneeude Annapurnarange kunt zien. Ghorepani is vrij toeristisch en guesthouses genoeg. Een met een kachel in de eetkamer is wel een aanrader. Van 2520, via 3100 naar 2860 m.

Dag 4: Een bitse dag die begint met een wandeling om 4 uur 's ochtends naar Poon Hill. Als je zo vroeg bent, ben je er als eerste, maar moet je ook als langste wachten in de kou. Zonsopgang en uitzicht zijn best mooi. Daarna via Ghorepani een enorme afdaling naar Tadopani. Er zijn mensen die eerder stoppen. Maar de hotsprings van Tadopani zijn wel erg lekker! Het Dhaulighiri Guesthouse vonden wij heerlijk, met een mooie tuin, heerlijk eten en een paadje naar de hotsprings. Als je laat aankomt is er meestal geen plaats meer in huisjes in de tuin en moet je het doen met een brakke kamer. Van 2860, via 3200 dalen naar 1190 m.

Dag 5 en 6: Broeien in de hotsprings van Tadopani, luieren op het strand(!) bij de rivier en vooral heel veel eten.

Dag 7: Waarschijnlijk nog steeds stijve spieren van de afdaling maar daarmee moet je in Ghasa kunnen komen. De route gaat langs en over de rivier de Kali Gandaki en je ziet veel watervallen. De meeste dorpjes zijn heel langgerekt met de meeste accomodatie aan het begin of het eind. In Ghasa moet je absoluut de eerste gelegenheid nemen: Eagles Nest. Prima kamer, leuke bediening en heerlijk eten (met een kachel onder de tafel om je warm te houden). Van 1190 naar 2010 met veel ups en downs.

dag 8: Een dag met in het begin redelijk wat stijging maar later niet meer. Je loopt voornamelijk langs de rivier of door de bedding. Larjung moet je zeker kunnen halen, maar wij zijn zelfs doorgelopen naar Tukuche. Een prachtig tibettaans dorpje met meerdere vergelijkbare guesthouses. Tip: check even de menukaart voor de prijzen. Van 2010 naar 2590m.

Dag 9: Een eenvoudige dag met weinig stijging. De tocht gaat langs de rivier en door de bedding. Het eerste plaatsje is Marpha, een schattig tibettaans dorp met leuke guesthouses. Wij zijn na een paar uur rondkijken in Marhpa doorgelopen naar Jomsom. Vlakbij het vliegveldje zit Rita's Guesthouse. Prima kamer en verrukkelijk eten. Jomsom heeft wat minder sfeer. Zonder lange stop in Marpha kun je makkelijk doorlopen naar Kagbeni. Van 2590 naar 2720 m.

Dag 10: Op en neer van Jomsom naar Kagbeni. Qua afstand en stijging geen probleem. Het nadeel is de wind die vanaf 11 uur 's ochtends waait en die je op de terugweg tegen hebt. Stof en hele harde wind dat maakt het een zware terugtocht. Kagbeni is een kleine tibettaanse nederzetting met klooster. Van 2720 via 2900 terug naar 2720m.

Dag 11: Schitterende terugvlucht van Jomsom naar Pokhara. Je vliegt echt tussen de bergen en ziet plaatsen waar je de afgelopen dagen hebt gelopen. De moeite waard. Prijzen varieren tussen de 50 en 55 us dollar. Boeken voor je gaat trekken is safer omdat je dan zeker weet dat je een ticket hebt, maar het bepaald wel je loopschema. Je kunt in Jomsom wel tickets kopen. Soms kan er niet gevlogen worden door de harde wind. Houd hier rekening mee. Wat veel mensen doen is in vliegen in Jomsom en teruglopen. Het voordeel is dat je een vrij schema hebt en de weg voor een groot deel naar beneden loopt. Nadeel is de tegenwind op het eerste stuk.


top


Kosten

De Nepalese roepee (nrp) stond in november op 68 nrp voor 1 us dollar. Je kunt in Nepal terecht met cash dollars en traveller cheques. Met een Visa- of Mastercard kun je zonder commissie bij de meeste banken geld halen, dit is de goedkoopste optie.

Je kunt Nepal best goedkoop doen, alleen is dat moeilijk omdat er zoveel westerse producten te koop zijn. Slapen doe je gemiddeld voor minder dan 50 npr per persoon op de trekking en al snel voor 100 nrp of meer in Kathmandu en Chitwan. Lokale restaurants zijn in toeristengebieden moeilijk te vinden en in gewone restaurant ben je al snel 200 nrp per persoon kwijt voor een avond maaltijd. Je kunt wel heel goed eigen lunches en ontbijt klaarmaken. Vervoer is zeker met de publieke bus niet duur, 100 nrp voor een halve dag en 180 voor een hele dag bussen. Wat Nepal duur maakt is activiteiten als raften (70 a 90 dollar voor drie dagen), zo'n handige vlucht en tripjes in een nationaal park.

Veiligheid

Nepal is een hartstikke veilig land. Je kunt hier zonder problemen 's avonds laat over straat. We hebben geen verhalen gehoord over gestolen bagage (zelf niet bij achterlating in hotels).

Het enige verhaal dat wel de ronde doet, is dat sommige gebieden tijdens trekkings niet helemaal safe zijn als je alleen loopt. Het gaat dan om dichtbegroeide junglegebieden in het minder drukke seizoen (nabij Banthanti in de moesontijd, als er bijna niemand loopt, is ooit een keer een toerist vermoord). Probeer je anders tijdelijk aan te sluiten bij andere reizigers of neem een drukkere route.


top


Tips en wetenswaardigheden

Gezondheid

Nepal kent grote hoeveelheden westerse restaurants. De meesten vermelden expliciet op de kaart dat ze groentes wassen in water met iodine (veilig om salades te eten). Toch is Nepal het land geweest waar we allemaal regelmatig ziek zijn geweest. Veel meer dan in andere Aziatische landen. Neem genoeg diareepillen en ORS mee. Dit ligt niet alleen aan ons, maar wordt bevestigd door andere reizigers.

Het peil van de gezondheidszorg schijnt vrij goed te zijn en er zijn ook internationale klinieken waar je veilig naartoe kunt gaan.

Raften

Nepal is bij uitstek een land om te raften. Veel rivieren in allerlei soorten en maten. De raftingbedrijven gebruiken goed materiaal en de begeleiding is ook goed. Himalaya Wonders is ons en anderen erg goed bevallen. De ploeg uit Pokhara is in elk geval erg leuk en goed (ook prima eten). Wij hebben zelf drie dagen Kali Gandaki gedaan. Prima gemiddelde trip, voor Johan had het iets wilder gemogen (is ook een beetje seizoensafhankelijk). Er zijn lange tochten mogelijk op hele heftige rivieren en korte trips op hele rustige rivieren (Trisuli bijvoorbeeld). Wij hebben voor drie dagen 70 dollar betaald, maar de gemiddelde prijs lag tussen de 80 en de 100 dollar voor drie dagen. Je kunt via hun ook kayakcursussen doen.


top


Trekking

Evenals voor de rafting geldt ook voor trekking dat er in Nepal voor elk wat wils is. Er zijn een aantal veelgelopen trekkings zoals de Annapurna en Langtang, die je prima zelf kunt lopen omdat er genoeg voorzieningen zijn. Ook binnen het gebied van de Annapurna zijn vele mogelijkheden. Er zijn ook kortere trekkings mogelijk die wat minder stijging kennen, zowel in de buurt van Kathmandu als Pokhara. Veelal kun je dit ongeorganiseerd doen, het kan ook leuk zijn om van de gebaande paden af te wijken (georganiseerd). Dit brengt echter wel veel hogere kosten met zich mee. Maar er zijn ook expeditie-achtige trekking mogelijk naar het Mount Everest Basecamp en andere pieken, geheel georganiseerd.

Voor de meeste trekking gebieden geldt dat overnachten heel goedkoop is en eten relatief duur. Naarmate je hoger komt, wordt alles duurder. Spaar het milieu en koop geen flessen met water; neem een filter mee of waterzuiveringsmiddelen.

Georganiseerde tours

Uit tijdsoogpunt kan het handig zijn om georganiseerde tours te boeken. Het is in Kathmandu zelfs mogelijk om via een reisbureau raften, trekking en Chitwan park te boeken met gids en alle vervoer. Qua geld zal dit echter zelden schelen. Het tijdsvoordeel kan echter ook gaan benauwen. Zeker als tijdens de trek de hotels voor je geboekt zijn en je dus verplicht bent een bepaald traject per dag te lopen, ook als je je niet lekker voelt. Zomaar twee rustdagen invoegen is meestal niet mogelijk. Keuze in hotel heb je ook niet en soms is zelfs de keuze van het eten voor je bepaald. Met name in het geval van Chitwan hebben we veel slechte verhalen gehoord. Sommige tours zijn heel goedkoop, maar er worden bijna geen activiteiten ondernomen, en de weinige activiteiten die plaatsvinden zijn buiten het echte park en een junglewalk in het donker geeft niet veel zicht. Het is vaak beter om het zelf te doen en dan eventueel onderdelen georganiseerd te doen (het raften bijvoorbeeld, of een jeepsafari)


top


Foto's ontwikkelen
Pas op met het laten ontwikkelen van foto's in Nepal. Op veel plaatsen gaat het fout met de negatieven. Soms worden de laatste foto's op de rol belicht (en niet meer afgedrukt of er zelfs afgeknipt). Je krijgt de negatieven vaak beschaigd terug (vlekjes en krassen) en dan hangen ze een verhaal op van Nepalees stof dat je niet kunt zien en de film beschadigd. Ook gebeurt (ter plekke gehoord van iemand die het net was overkomen) het dat ze de negatieven van je mooiste foto's eraf knippen en zelf houden. Ga zeker niet naar Advanced Photo Finishers op de doorgaande weg in Thamel. De fotozaak direct rechts als je met je gezicht naar Helena's Restaurant staat, heeft ons de beste kwaliteit geleverd.

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend