home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend prikbord

home

Thailand 2/2

vorige

   
 

30 juni 1999

Koh Chang Soap

We worden wel verwend met het vervoer in Thailand. Een mooi minibusje komt netjes op de afgesproken tijd voorijden. De airco werkt en we hebben met zijn tweeen drie plaatsen. De chauffeur rijdt, hoogstongebruikelijk in Azie, rustig en beheerst. Netjes om de twee uur stoppen we bij een tankstation. Alsof we naar Frankrijk op weg zijn. De boottocht doet al iets oosterser aan en de busrit op het eiland is definitief Azie. De rugzakken op het dak, de mensen achterop de pick-up, geen asfalt maar keien en in plaats van bruggetjes rijden we gewoon door de rivier.

We gaan tot het laatste strandje op Koh Chang, dat staat als het meest rustig te boek. We nemen onze intrek in een heel premitief hutje dat we de volgende dag verruilen voor een iets luxer hutje.. Dit naar aanleiding van de enorme kakkerlak in de mani-ruimte en de fikse muis die over het matrasje trippelt dat op de vloer ligt. Nu hebben we een eigen mandi-ruimte, die Johan meteen goed schoonmaakt. We hangen de hele dag in de hangmat, lezen wat en eten een paar keer per dag. Je zou zeggen, daar maak je verder niets mee. Dat dachten wij ook. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Juist als je ergens wat langer zit, wordt je een soort deelgenoot van het dagelijkse leven. En dat blijkt ook op zo' n eiland best interessant.

Multiculturele relaties
Onder luid geschreeuw gooit ze stenen naar de man die al wegbukkend voor haar uit loopt. De locals om ons heen schudden meewarig hunhoofd. Het is weer zover. Het Thaise vrouwtje woont al 9 jaar samen met een hele ranzige, voortdurend bezopen, oude Fransman. De relatie kent nogal ups en downs. Vandaag gooit ze stenen naar ' m en morgen is ze weer blij. Dat is wat de mensen zeggen. Een paar dagen later loopt ze rond in een gescheurde bloes en gaat het gerucht dat ze zijn paspoort verscheurd heeft. Op de dagen dat het hommeles is, zit de viezige fransman al vanaf een uur of negen bij ons restaurantje te zuipen. Op het einde van de dag is hij zo ver heen dat hij zijn rotswandelingen bijna met de dood moet bekopen. Vanuit het in de buurt gelegen Pataya komen veel van deze tijdelijke thais-europese stellen samen relaxen op het eiland. Je ziet hier trouwens ook veel mannen die aan een thais vrouwtje lijven plakken en hier nu wonen en een kind hebben. Zo spelen in deze soap naast de vieze Fransman ook een aftanse Duitser en een dikke Zwitser mee.

Feest voor Boedha
De volgende dag wordt het nieuw gebouwde thaise boedha-huis ingewijd. 's ochtends worden inderdaad de fruitmanden klaargemaakt. Boedha krijgt in zijn nieuwe optrekje ook een slof sigaretten, mekong-whiskey en coka cola aangeboden. Ook krijgt hij die dag de mobiele telefoon in bruikleen.
Als we die middag net ons eten hebben besteld, gaan de feestelijkheden echt van start. Een soort van oppermonnik zegent en bewierookt het nieuwe huisje. Ook de mensen (familie, helpers en alle aanwezige bouwvakkers die de nieuwe bungalowtjes bouwen) worden gezegend en wrijven elkaar in met een wittig spul. Dan worden alle etenswaren weer bij boedha weggehaald en gaan ze die zelf nuttigen. Dit is in tegenstelling met wat je normaal ziet hier, dan blijven de etenswaren staan tot ze verteerd zijn (joost mag weten door wie/wat). Wij worden overladen met allerlei exotische fruitjes. Samen met nog vier andere farang (buitenlanders) worden we gevraagd erbij te komen zitten. Ook wij krijgen een naar krijt ruikend spullie op ons hoofd gesmeerd. De wiskey vloeit rijkelijk en de tongen worden losser. Die Thaise vrouwtjes zijn toch al druktemakers, maar al ze gezopen hebben dan zijn ze niet meer te stuiten. Johan neemt meteen zijn kans waar om allerlei spannend uitziende felgekleurde hapjes te proberen. Het is allemaal mierzoet. Maar we worden wel heel gelukkig nu. Want wij eten en drinken van het gezegende en wie daarvan eet, krijgt Good Luck. Toch fijn dat ze dat met ons willen delen.

Nieuwe mannen
Ook voor de nodige opwinding zorgen de nieuw aangekomen mannen. Met name als ze alleen zijn. Telkens als er nieuwe gasten arriveren hoor je al aan het luide gesnater dat ze hun best aan het doen zijn om de boel binnen te halen. Wanneer dat gedoe de hele middag te horen blijft in je hangmatje, dan weet je dat er nieuwe mannen zijn aangekomen. Er wordt dan veel gedronken en gerookt en ze beginnen met lege waterflessen op je hoofd te slaan. Een van onze laatste avonden worden we gefeteerd op een extra maaltijd. Jammer genoeg net nadat we ons eigen eten al op hadden (billige ratten als wij zijn). Maar een gratis maaltijd sla je natuurlijk niet af. Ik dacht dat er speciaal voor de nieuwe mannen van die dag was gekookt. Het blijkt echter een soort afscheidsmaal te zijn. Een van de helpende vrouwtjes gaat een vakantieliefde in Oostenrijk opzoeken. Deze Laotiaanse maaltijd krijg ik met veel moeite weg,
als dit het eten is wat ons staat te wachten in Laos…..

top

home  mail  inspirerend  kenmerkend  beeldbepalend  grensverleggend